Certificaten

Geïntegreerde productie

Geïntegreerde productie is een productiemethode waarbij schadelijke organismen bestreden worden met natuurlijke vijanden en selectieve gewasbeschermingsmiddelen. Met behulp van nuttige insecten en mijten worden schadelijke insecten en mijten bestreden. Hierdoor worden plagen onder een schadelijk niveau gehouden.

Bekijk het certificaat

Global G.A.P.

Het GlobalGAP certificaat gaat over de eisen die wereldwijd aan boeren en tuinders gesteld worden op het gebied van voedselveiligheid, duurzaamheid en kwaliteit. De eisen zijn streng, maar het certificaat verzekerd u wel van hoge kwaliteit voedsel en fruit!

Bekijk het certificaat

Sectorgids

Het certificaat Sectorgids Autocontrole Primaire Plantaardige Productie toont dat wij onze verantwoordelijkheid nemen om voedselveiligheid te waarborgen.

Bekijk het certificaat

Geïntegreerde bestrijding of IPM

Gerrits Fruit werkt volgens de normen van het IPM (Intergated Pest Management), een systeem dat ontwikkeld werd door het I.O.B.C. (International Organisation of Biological Control). Dat zorgt ervoor dat enerzijds het gebruik van pesticiden wordt afgeraden om anderzijds meer natuurlijke middelen te gebruiken om schadelijke organismen tegen te gaan. Zo kan men bijvoorbeeld onderstaande roofvijanden zoals lieveheersbeestjes gebruiken om schadelijke insecten weg te jagen.

Gerrits Fruit garandeert door het toepassen van het IPM-systeem lekker kwaliteitsfruit dat rechtsreeks uit een milieuvriendelijke omgeving op uw bord komt – zonder pesticiden! Ook doordat het fruit na een eerste groei- en vormingsfase al eens verdund wordt, komen enkel de allerbeste eindproducten op de markt terecht. Enkel het fruit van de allerbeste kwaliteit blijft immers tot het einde aan de bomen hangen zodat ze ongestoord en in perfecte omstandigheden kunnen groeien.

Gerrits fruit beschikt daarnaast ook over de meest moderne bewaartechnieken om bijvoorbeeld peren te bewaren. De methode wordt onder een ultralaag zuurstofgehalte toegepast zodat het fruit goed bewaard kan worden en een langere houdbaarheidsdatum mogelijk is.

Smakelijk!

NUTTIGE ROOFVIJANDEN

  • Roofwant (Anthocoris nemoralis): 
    De roofwant, die ook bekend is als "Anthocoris Nemorialis", is de meest effectieve vijand van de perebladvlo. Deze roofvijand trekt massaal de aanplanting in als er voldoende voedsel voor hen aanwezig is en vermenigvuldigen zich zeer snel. Ze verdwijnen ook terug wanneer er geen voedsel meer voorhanden is.
  • Lieveheersbeestje (fam. Coccinellidae):
    Dit kleurrijke insect is niet zo lief als het eruit ziet. Het is namelijk een grote vijand van diverse parasieten zoals mijten en bladluizen.
  • Appelroofmijt (Typhlodromus pyri):
    Deze mijt zetten we uit in de appelaanplantingen omdat het de rode spin (Panonychus ulmi) en roestmijt (Aculus schlechtendali) zeer efficiënt bestrijdt. Als de populatie zich ingeburgerd heeft komen er nauwelijks nog spin- en roestmijt aantastingen voor.
  • Fuweelmijt (fam. Trombidiidae):
    De fluweelmijt is een langzaam bewegende mijt, die in het bijzonder graag bladvlooien en bladluizen lust.
  • Andere:
    Verder bestaan er nog duizenden andere - maar voor onze plantages in mindere maten belangrijke - nuttige roofvijanden. Doch nemen deze insecten als groep een groot deel van de bestrijding van schadelijke insecten voor hun rekening. 

CONTROLE METHODES

  • Sexval:
    Vrouwelijke insecten scheiden feromoon af waarmee zij hun mannelijke soortgenoten aantrekken. Wij gebruiken een chemisch feromoon om de mannetjes te misleiden en te lokken, waardoor de paring vermindert. Hiermee kunnen wij enerzijds het tijdstip van paring vaststellen alsook de bevolking inschatten. Als de populatie een bepaalde schadedrempel overschrijdt, kunnen we weer ingrijpen.
  • Klopstalen:
    Met de zogenaamde "klopstalen" schudden we de Insecten letterlijk uit een boom en vangen we ze op in een ultradun net. Hierna identificeren en tellen we de insecten. Zo kunnen we inschattingen maken van zowel schadelijke als nuttige bevolkingen, die aanwezig zijn in de boomgaard. We houden hiermee het biologisch evenwicht in het oog, vanaf de aanplantingfase.

NUTTIGE VOGELS

  • Nestkast koolmezen (Parus major):
    Per ha zijn drie nestkasten voor koolmezen voorzien. Deze vogels voeden zich met eventueel aanwezige rupsen en verminderen zo de schade die deze meerpotige beestjes kunnen aanrichten aan de appels.
  • Nestkast torenvalk: 
    Per blok van 10 ha is één nestkast voorzien voor torenvalken, die de aanwezigheid van veldmuizen in toom houden. 

Contacteer ons

Gerrits Fruit
Hasseltsesteenweg 131
3720 Kortessem

T
+32 11 37 60 17
F
+32 11 37 60 17
E
info@gerritsfruit.com

Wij werken enkel op afspraak. U kan hiervoor steeds terecht bij één van onze zaakvoerders!

Sven Roosen
+32 477 37 24 34
Miet Gerrits
+32 475 55 69 45
Cookies en privacy